Laste Vaimse Tervise Keskus

Tervise 28, C korpus

Registratuur
678 7400
[email protected]

Laste ja noorukitepsühhiaatri abi on vaja kui häiritud psüühika või käitumine ilmneb mitme nädala või kuu vältel ja mõjutab igapäevast toimetulekut, õppetööd või suhtlemist.

Näiteks ilmnevad:

  • Haiguslikult alanenud, kõrgenenud või kõikuv meeleolu
  • Ülemäärane ärevus ja hirmud
  • Sundmõtted või sundkäitumine
  • Enese vigastamine, suitsiidmõtted ja plaanid
  • Häiritud keskendumine
  • Häiritud suhtlemine
  • Vägivaldne käitumine
  • Liigne aktiivsus ja impulsiivsus
  • Äärmuslik toitumise piiramine või söömissööstud
  • Väljendunud muutused une-ja ärkvelolekurütmis
  • Häiritud reaalsustaju (kuulmis-või nägemismeelepetted, jmt)

Meie juurde saab pöörduda perearsti e-konsultatsiooni põhjal. Kui oleme perearsti saadetud e-konsultatsiooniga tutvunud, otsustame järgmised sammud, sealhulgas ka vastuvõtule kutsumise vajaduse. 

Perearst saab aegsasti anda nõu lapse eluviisi harjumuste kohta, sh õige uneaeg ja toitumine, mille korrastamisel saate vanematena oma lapse psüühilisele tervisele palju kaasa aidata. Perearstil on võimalik alustada ärevuse-ja depressiooni raviga ning anda infot elukohajärgsete muude abi võimaluste kohta.

Keskuse juhataja

Anne Kleinberg

Igaüks saab märgata abivajajat ja oma tuge pakkuda. Tähelepanu ja hoolimine ei ole ekspertide pärusmaa, vaid iga inimese võimalus. 

Õendusjuht

Jekaterina Taktajeva

Sekretär

Oluline teada

Kui lapsel on raskusi lasteaias või koolis arendus- ja õppetööga toimetulekul või kohanemise või käitumisega, pöördu hindamiseks esmalt Rajaleidja keskusesse. Nii tagad oma lapsele kiiremini selle abi, mis on lasteaia või kooli pädevuses ega vaja eriarstlikke hinnanguid.

Kui Rajaleidja keskuse spetsialistide hinnangul vajab lapse seisund täpsustamist, suunatakse laps esmalt perearsti vastuvõtule. Selleks võib olla kahtlus õppetööd mõjutavale psüühikahäirele nagu aktiivsus- ja tähelepanuhäire, vaimne alaareng või mõni muu põhjus. Perearst lisab Rajaleidja kokkuvõttele täiendava info lapse arengu ja terviseseisundi kohta ja koostab e-konsultatsiooni lastepsühhiaatrile.

Vaata täpsemalt Rajaleidja.ee-st 

Lastepsühhiaatria ravimeeskonda kuuluvad vaimse tervise õde, lastepsühhiaater, psühholoog ja logopeed, vajadusel juhtumikorraldaja või mõni muu spetsialist.

Esmase vastuvõtu teeb tavaliselt vaimse tervise õde. Vaimse tervise õe esmasel vastuvõtul selgitame välja või täpsustame patsiendi probleemi, kogume diagnoosimiseks vajalikke andmeid nii vestluse kui täiendavate küsimustike või iseloomustuste abil. Täiendavate uuringute, täpse diagnoosi ja vajadusel ravi määramiseks arutab vaimse tervise õde ravijuhtu koos ravimeeskonnaga.

Psüühikahäirete diagnostikas ja ravis on oluline hinnata lapse seisundit pikema ajaperioodi jooksul. Sageli osutub vajalikuks ka info lapse koolist või lasteaiaõpetajalt.

Psühholoogilised uuringud võimaldavad hinnata lapse vaimset võimekust ja sotsiaalseid oskusi. Nende kasutamise vajaduse otsustab ravimeeskond, koostades uuringute ja sekkumiste plaani.

Kõne- ja suhtlemisoskused. Logopeed uurib lapse kõnet ja suhtlemisoskusi ning püüab välja selgitada võimalikud kõnearengu häirete põhjused. 

Ravitöös kasutame lisaks ravimravile psühhoteraapiat.

Psühhoteraapia vajaduse otsustame koostöös ravimeeskonnaga, lähtudes diagnoositud häirest. Psühhoteraapia eelduseks on lapse päevakava, unehügieeni, nutihügieeni ja muude vaimset tervist hoidvate eluviisi nõuannete järgimine. Oma lapse eluviisi harjumuste hindamiseks võid kasutada enesejälgimispäevikut. Võta lapse enesejälgimispäevik kaasa kui lähete esimest korda vaimse tervise õe vastuvõtule.

Koostöös Tervise Arengu Instituudiga viime läbi vanemaharidusprogrammi „Imelised aastad“. See on neljakuuline programm vanematele, kes vajavad tuge ja soovivad õppida, kuidas laste kasvatamisega paremini toime tulla.

Rohkem infot Tarkvanem.ee veebilehelt

Tavapärase osa meie tööst moodustab haigla teiste osakondade patsientide konsulteerimine. Konsulteerivad eelkõige vaimse tervise õed, kes vajadusel kaasavad ravimeeskonna teisi liikmeid. Meie õed aitavad välja selgitada, kas noor vajab haiglaravi, tal on soovitatav jätkata ambulatoorse raviga või piisab nõuandest, kuidas vajadusel abi otsida.

Vastuvõtt ja ravi

Laste ja noorukitepsühhiaatria abi on vaja kui häiritud psüühika või käitumine ilmneb mitme nädala või kuu vältel ja mõjutab igapäevast toimetulekut, õppetööd või suhtlemist.

Meie juurde saab pöörduda perearsti e-konsultatsiooni põhjal. Kui oleme perearsti saadetud e-konsultatsiooniga tutvunud, otsustame järgmised sammud, sealhulgas ka vastuvõtule kutsumise vajaduse.

Vaimse tervise õe esmasel vastuvõtul selgitame välja või täpsustame patsiendi probleemi, kogume diagnoosimiseks vajalikke andmeid nii vestluse kui täiendavate küsimustike või iseloomustuste abil. Täiendavate uuringute, täpse diagnoosi ja vajadusel ravi määramiseks arutab vaimse tervise õde ravijuhtu koos ravimeeskonnaga.

Vaimse tervise õde nõustab patsienti ja tema lähedasi psüühikahäire põhisel, annab soovitusi probleemi lahendamiseks ning jälgib patsiendi seisundit edasise ravi ajal.

Koostöös Tervise Arengu Instituudiga viime läbi vanemaharidusprogrammi „Imelised aastad“. Imelised aastad” on neljakuuline programm vanematele, kes vajavad tuge ja soovivad õppida, kuidas laste kasvatamisega paremini toime tulla.

Rohkem infot Tarkvanem.ee veebilehelt

Statsionaarse ravi vajaduse otsustame koostöös ravimeeskonnaga, lähtudes diagnoositud häirest. 

Psüühikahäirete diagnostikas ja ravis on oluline hinnata lapse seisundit pikema ajaperioodi jooksul. Sageli osutub vajalikuks info lapse koolist või lasteaiaõpetajalt.

Psühholoogilised uuringud võimaldavad hinnata lapse vaimset võimekust ja sotsiaalseid oskusi. Uuringute vajaduse otsustab ravimeeskond, koostades vastava plaani.

Haiglas on ette nähtud kindel päevakava ja kodukord, mida patsiendile tutvustame. Samuti juhendame tema tegevusi haiglas viibimise kestel. 

Kliinilise psühholoogi vastuvõtul kasutame erinevaid teste lapse või noore arengutaseme mitmekülgseks ja põhjalikuks hindamiseks. 

Kasutame standardiseeritud meetodeid lapse või noore sotsiaalse suhtluse ja kiindumussuhte hindamiseks, küsimustikke spetsiifiliste arenguga seotud murede ning emotsionaalse seisundi kaardistamiseks. Uuringu käigus hindame tähelepanu, püsivust, koostöövalmidust, kohanemist, suunatavust jms. 

Kliiniline psühholoog viib uuringud läbi lapsesõbralikus keskkonnas, olles eelnevalt lapsega tutvunud ja mängulises tegevuses kontakti loonud.

Uuringul viibib suurem laps või noor tavaliselt psühholoogiga kahekesi. Väiksemate laste puhul võib olla vajalik ka lapsevanema juuresolek, et suurendada lapse turvatunnet uues keskkonnas ja uue inimesega.

Logopeed uurib lapse kõnet ja suhtlemisoskusi ning püüab välja selgitada võimalikud kõnearengu- ja suhtlemisoskuste häirete põhjused.

Logopeediliste uuringute või ravi vajaduse otsustab ravimeeskond.

Psühhoteraapia ja psühhodiagnostika on uuringute ning raviplaani erinevad osad, mille vajaduse otsustab ravimeeskond.

Psühholoogilised uuringud võimaldavad hinnata lapse vaimset võimekust ja sotsiaalseid oskusi. Nende kasutamise vajaduse otsustab ravimeeskond, koostades uuringute ja sekkumiste plaani.

Psühhoteraapia vajaduse otsustame koostöös ravimeeskonnaga, lähtudes diagnoositud häirest.

Psühhoteraapia eelduseks on lapse päevakava, unehügieeni, nutihügieeni ja muude vaimset tervist hoidvate eluviisi nõuannete järgimine. Oma lapse eluviisi harjumuste hindamiseks võid kasutada enesejälgimispäevikut.

Laste Vaimse Tervise keskuses on kolm juhtumikorraldajat. Juhtumikorraldaja ülesandeks on ambulatoorsel või statsionaarsel tervishoiuteenuse osutamisel ette tulevate sotsiaalsete probleemide lahendamine.

Juhtumikorraldaja

Maris Viik

Juhtumikorraldaja

Aita Lukas

Juhtumikorraldaja

Marit Leisberg

Laste Vaimse Tervise Keskus asub C korpuses.